Üretilen bir ürünün lazerle markalanması, imalat sanayinde önemli hale gelmektedir. Günümüzde daha fazla işletme sahibi, maliyetleri azaltmak ve stoğu izlemek için ürünlerini takip etmeyi hedefliyor. Üreticiler, izlenebilirliğin tedarikçilerin standart kalite ihtiyaçlarına uyduğunu ve ürün hattının kalitesini artırmaya yardımcı olacağına, geri çağırma ve sahteciliğin en aza indirilmesini sağlayacağına inanmaktadır.
Bununla birlikte, ürününüz ve işiniz için en iyi markalama teknolojisine karar vermek gereksinimiz olduğunu düşünmekten daha zordur. Tedarikçiler tipik olarak aşağıdakiler gibi bazı temel faktörlere göre etkili bir ürün markalama yöntemi seçerler; malzeme türü, işlevsellik, yüzey pürüzlülüğü, markalama boyutu, markalama kalitesi, kaplama kalınlığı ve seri iş yapabilme.
Pek çok üretici, parçaları doğrudan bir seri koduyla markalamak için doğrudan parça markalama yöntemini veya DPM’yi (Doğrudan Parça Markalama) kullanmaya karar vermiştir. Bunun başlıca nedeni, etiketler gibi geleneksel markalama tekniklerinin tam olarak performans vermemesidir. Medikal üreticiler DPM metoduna oldukça düşkündür; uzmanlar güvenilir parça tanımlama için kullanırlar. Markalanan ürün genellikle insan tarafından okunabilir formda (alfa sayısal) , veri matrisi kodunda veya barkod formundadır. Parçalar markalanırken bir barkotlama sistemi kullanılırsa, bu işlem seri ve parti eşleştirmesi veya stokun veri tabanı yönetimi gibi otomatik işlemlerin post prodüksiyona geçmesine izin verebilir.
Genel olarak konuşmak gerekirse, lazer markalama zengin faydalar sağlar çünkü süreç kalıcı ve hızlıdır; Ayrıca, daha düşük bir maliyete sahiptir. Markalamanın dayanıklı olmasını sağlamak ve sarf malzemelerini kullanmamak için herhangi bir ek işlem gerektirmez, böylece atıkları en aza indirir.
Lazer markalama işlemi, hassas malzemelerin veya tertibatların, parçalarda gerilimi mekanik olarak oluşturma riski olmadan, işaretlenmesini sağlayan, temassız bir işlemdir. Diğer markalama işlemleri, bir üründe yüzey işaretine neden olacak şekilde, temizlenmesi gereken kimyasalları, sarf malzemeleri veya mekanik baskıya neden olur.
Lazer markalama ayrıca geniş bir malzeme yelpazesiyle çalışmanın avantajına da sahiptir. Lazer sisteminin hızını ve gücünü değiştirerek, çok sayıda malzeme ve yüzey kalitesi elde edilebilir. Malzemeye yüzeyde bozulma olmaksızın kalıcı bir sonlandırma için bir tavlama veya renk değişimi kullanılabilir, bu durum, sağlık veya gıda endüstrisi için oldukça yararlıdır; çünkü düzenlemeler, bakteri büyümesi için yükseltilmiş / açıkta kalan yüzeyler olmamalıdır. Yüksek hızda bir yüzey işareti gerekiyorsa, markalama daha iyi bir yüzey işaretleme seçimidir. Markalama, seri numarası veya parti numarası gibi bilgileri iletmek için malzemenin üst yüzeyini çıkaracak veya belirgin hale getirecektir.
Lazer markalama, eski moda markalama tekniklerini hızla değiştiren temiz ve hızlı markalama teknolojisidir. Üreticilerin yararlanabileceği çeşitli lazer çeşitleri vardır. Her bir lazer türü, kendine özgü uygulamalara ve malzemelere en iyi hitap eden kendi özelliklerine sahiptir.
İlk ve en önemlisi, iş hedeflerinizi değerlendirmeniz önemlidir. Ne satıyorsun? Ürün hattınıza hükmeden materyal nedir? Kaç tane farklı ürününüz var? Lazer işaretleme, yukarıda bahsettiğimiz DPM yöntemlerinin uygulanması ve çok yönlü olması için muhtemelen en kolay olanıdır. Bunların hepsi geleneksel gravür tekniklerinden çok daha üstündür. Markalamanın kalitesi kalıcıdır, ancak aynı zamanda logoları, grafikleri, metinleri ve veri kodlarını dahil edebileceği esnek bir yöntemdir. Lazer Markalama teknolojisi açıkça geleceğin işaretleme yöntemidir.